SDG 9, 11, 12, 13, 15

Field station Border park groot-saeftinghe

The Province of Zeeland assigned the construction of a field station to replace the Summer House of Het Zeeuwse Landschap that was demolished last year to a construtionteam in 2020.

The field station is the base for birdwatchers and for scientist to do research and monitor. Which is important for mapping and preserving the biodiversity in Saeftinghe and the international knowledge about the value of the tidal area, marsh formation and migratory birds.

Most of all, the Field Station fits in border park Groot-Saeftinghe. A cross-border project, in which, together with stakeholders, the regional stakeholders, added value for the region and nature is created.

ABOUT THIS PROJECT

Client: Province of Zeeland

Contractor : Van Hese Infra B.V.

Period:  The contract was awarded in July 2020. Completion is planned for summer 2022.

ActivitiesConstruction team members worked together to design the construction quality, lifespan, sustainability, circularity, biodiversity in the design and ultimately also the construction.

Type of tender: Multiple private tender based on the Best Value methodology based on the preliminary design.

 

THis project CONTRIBUTES TO THE FOLLOWING SUSTAINABLE GOALS, THE SO-CALLED SUSTAINABLE DEVELOPMENT GOALS (SDG)

9.4

An innovative smart installation for the generation and use of energy and water tailored to the users. By purifying the waste water and an all-Electric installation supplemented with solar panels and energy storage.

11.4

Together with regional stakeholders, added value for the region and nature is created through the set-up reception structure for experiencing nature, art, nature and heritage education, accommodation and gastronomy.

12.2

In the use of materials, as much as possible
use of local, biobased or reused material. The interior walls are made of local poplars.

13.3

For example, the south facade is a large greenhouse, which functions as a climate facade for the underlying living areas. The sedum roof provides insulation and works well against heat stress because the retained water evaporates.

15a

The ‘natural facades’ contain local material and provide space for insects, plants and other organisms. The roof has a very slight slope, so that with the local sedum, it can serve as safe breeding ground for birds.

DESIGN
The Field Station is located on the gas plateau at the end of the pipeline which lays in between the Drowned Land of Saeftinghe and the Sieperdaschor. The station will be placed half on land and half in the bank through which he looks over the land of Saeftinghe. The Field Station Saeftinghe will be located in one of the most beautiful nature reserves in the Netherlands: The Drowned Land of Saeftinghe. This means that the station itself will become part of that nature and can play a role in it aswell. The building must become a nature-inclusive building that also gives place to all kinds of life forms in addition to humans. For example, the facades become so-called ‘natural facades’. These are facades that contain local material and offer space for insects, plants and other organisms. The roof has a very slight slope, so that with the local sedum, it can serve as a safe breeding ground for birds. Other sustainable themes are also important. For example, the south facade is a large greenhouse, which functions as a climate facade for the living areas behind it. The use of materials is as much as possible biobased (wood) and if possible reused wood or other reused materials will be used. Not only the structural materials, but the other materials such as insulation and interior walls aswell are used as much as possible from local, biobased or reused material. The installation will be an All-Electric installation possibly supplemented with solar panels and energy storage. An installation that is tailored to the building and its users.

%

% reused hardwood

kg reused hardwood

kg CO2 stored in wood

we make positive impact

    join us

“Creating an iconic building for the area that sets the tone and determines the quality of future developments in the area.”

Richard Rozemeijer

Project leader, Province of Zeeland

“Because the request was really done on quality, we can make this building. It is really special to be in such a collaboration where there is room for this way of working. And in addition to quality, this also provides extra durability!”

Martin van Overveld

Architect, RO&AD architecten

“The Veldstation is an exclusive place where port, nature and (former) agriculture come together for future nature and climate ambassadors to tell stories and conduct research.”

Jan Joris Midavaine

Senior project manager, Stichting Het Zeeuwse Landschap

“The building will partly stand on the shore and rest on thirteen-meter-long poles. All the tropical hard wood are reused piles, a third comes from the inland port of Vlissingen. It’s great to be able to give this beautiful material a second life.”

Ronald van Hese

Director, Van Hese Infra B.V.

“The construction team and the architect made the final design based on the preliminary design in the request.”

Kim Barentsen

Purchasing advisor, Province of Zeeland

Share This